Hírek

Hivatalos adatok a 4C-ről

Hivatalos adatok a 4C-ről

Alfa Romeo 4C

A végső verzió
A végső technikai adatok

 

 

 

 

Úgy néz ki, napvilágot látnak a 4C végleges paraméterei.

Kezdjük a motorral.

A Giuliettából már ismert 1750 MultiAir TBi motorja, picit átdolgozva dübörög majd az önindító mozgósítása után a hátsó ülés mögött. A mai kor technikai elvárásoknak megfelelően a piac tán legmodernebb motorja lett. Közvetlen üzemanyag befecskendezés, és változó szívó és kipufogó szelepvezérlésen át, a forradalmi, henger öblítésszabályzó technológia is megtalálható a motorháztető alatt. Ez az egyedi öblítési megoldás, állítólag teljesen kiküszöböli a turbólyukat. ( majd a próbakörön meglátjuk )
Az erőforrás 240 lóerőt tud kipréselni magából.
A motor erejét TCT sebességváltó közvetíti a kerekek fele. A 240 lóerő, a TCT váltó piszok gyors idejű váltása, illetve az autó üresen 895 kg-os súlya összességében azt eredményezi, hogy 5mp alatt katapultja a 4C-t  0-ról 100-ra.

Az is mutatja az autó komolyságát, hogy rajt automatika is igénybe vehető a lendületes induláshoz. Ezt sem szerelik szériában csak úgy bármelyik autóba.

A már megszokott DNA üzemmódokon felül, a 4C-be lesz egy „RACE” üzemmód is, amit a hozzáértők feltételezhetően nagy örömmel fognak használni.

   

A 4C 2m széles, 1.18m magas és egy 4m-es mérőszalagot nem kell teljesen kihúzni a tokjából, ha meg szeretnénk mérni, hogy befér-e majd a garázsba.

A 4C-t a korábbi Quattroporte gyártósorán készítik, a sportlimuzin gyártása Torinóba költözött. Egy autó elkészítéséhez átlagosan 20-25 óra szükséges.
A tervek szerint évente mindössze 3500 darab készül a 4C –ből.

Mindezek után lássuk, mennyivel vékonyítja a költségvetését, annak, aki szeretne egy ilyen verdát. Az árcédulára 60ezer Eurot írtak, ami átszámolva 18M Ft.

Az ára elsőre talán soknak tűnik, de a valóság azt mutatja, hogy nem annyira drága, mert az elsőnek 1000db-os gyártási szériából az Europának szánt 400db döntő része már előzetesben gazdára lelt. Magyarországi ára még nem látott napvilágot, de sokkal olcsóbbra nem számíthatunk.

 

                                                                                           George